Richtlijnen onderzoek
Bouwhistorisch onderzoek en cultuurhistorische waardestelling
Als u gaat verbouwen of restaureren in een monument, hebt u vaak voor de vergunning een cultuurhistorische waardestelling nodig. U wilt bijvoorbeeld een vloer of een balk vervangen, of een doorbraak in een muur maken. Dan is het nodig om te weten wat de monumentale waarde is van die onderdelen. Hiervoor laat u een bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Een bouwhistoricus brengt de hele bouw-, bewoners- en gebruiksgeschiedenis van uw pand in kaart én onderzoekt wat hiervan nog aanwezig is.
Alle onderdelen (zoals muren, vloeren, trappen en balken, maar ook historische tegels, betimmeringen en zelfs oude behangsels en historische kleurlagen) krijgen vervolgens een waardering: hoge, positieve of indifferente (neutrale) monumentenwaarde. Dit wordt weergegeven in plattegronden en toegelicht in een rapport.
De methode van het opstellen van een waardestelling is te vinden in de publicatie Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek. Klik op de afbeelding hieronder om de pdf direct te openen.
De voordelen van een bouwhistorisch rapport
Door vooraf de cultuurhistorische waarden van een gebouw in kaart te brengen, krijgt u inzicht in de (on)mogelijkheden voor verandering van die waarden.
Een dergelijke voorbereiding levert inspiratie en een eenvoudiger proces op, zowel bij het ontwerp, de beoordeling als de vergunningsprocedure: het spaart tijd en daarmee geld.