Aanwijzing rijksmonument
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kan onroerende zaken aanwijzen als beschermd rijksmonument. Stads- en dorpsgezichten worden mede door de minister van Infrastructuur & Milieu (I&M) aangewezen.
Vóór aanwijzing vraagt de minister advies aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente waarin het monument ligt, eventueel aan Gedeputeerde Staten van de provincie (als het pand buiten de bebouwde kom ligt), en aan de Raad voor Cultuur. Deze adviezen worden betrokken bij de besluitvorming. Na aanwijzing worden rijksmonumenten opgenomen in het Monumentenregister.
Nieuwe wet
Per 1 januari 2009 is een nieuwe wet van kracht, met als doel de procedure voor het verlenen van vergunningen voor wijzigingen aan rijksmonumenten te vereenvoudigen en gemeenten meer verantwoordelijkheid te geven. De gemeente hoeft alleen nog advies te vragen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over aanvragen die betrekking hebben op afbraak, reconstructie of nieuwe functie.
Verder kunnen gebouwen van vóór 1940 op verzoek van belanghebbenden niet meer worden aangewezen en niet meer in procedure worden gebracht. Aanwijzing uit eigen beweging (ambtshalve) door de minister blijft wel mogelijk.
Voor meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl