Voorbeeldprojecten Dordrecht
De Holland, Burgemeester de Raadtsingel
Gebouw de Holland is een voorbeeld van een monument dat bij de restauratie goed verduurzaamd is. Met een nieuwe installatie met warmte-koude opslag en een goed geïsoleerde buitenschil. De originele ramen zijn voorzien van achterzetramen aan de binnenzijde, bij de nieuwe ramen is HR++ glas toegepast maar in de commissarissenkamer is gekozen voor behoud van de originele ramen met de verfijnde oorspronkelijke detaillering. Mogelijk zal hier in de toekomst nog een folie worden toegepast voor extra isolatie. Verder wordt onderzocht of er zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst.
Tomadohuis Johan de Wittstraat
Bij de verbouwing van het Tomadohuis van kantoor naar appartementen is het pand gelijk aangesloten op het warmtenet en nemen de appartementen en het restaurant dus duurzame energie af. De kozijnen zijn vernieuwd met isolerend glas en ook de gevels zelf zijn geïsoleerd.
Voorheen School Vest, Vest
Bij de verbouwing van School Vest tot woningen voor ouderen zijn ook diverse duurzame maatregelen genomen. Het dak en de gevels zijn geïsoleerd aan de binnenzijde. De ramen zijn voorzien van een isolerende folie. De installatie is vernieuwd.
Boterbeurs, Wijnstraat 158-160
Bij de verbouwing van de Boterbeurs naar vijf loftwoningen wordt met subsidie van de provincie Zuid-Holland een nieuwe warmtepompinstallatie geplaatst. Het pand wordt geïsoleerd met cellulose-isolatie, een duurzame isolatie die in de zomer het gebouw ook koeler houdt. In nieuwe ramen wordt HR++ glas toegepast, maar in de monumentale ramen isolerend monumentenglas. Achter de bijzondere glas in lood ramen worden achterzetramen toegepast waardoor deze het beste tot hun recht komen. Het dak wordt geïsoleerd en bij de monumentale dakramen worden de ramen binnen geïsoleerd en voorzien van zonwering om te grote opwarming te voorkomen. Door het gebruik van de warmtepomp kan in de zomer het pand ook worden gekoeld. Deze warmte wordt in de bodem opgeslagen om in de winter weer te kunnen gebruiken voor het verwarmen van het pand.
Nieuwe Haven 26
Voor dit hoog monumentale pand is per ruimte met maatwerk naar een oplossing gezocht om zo duurzaam mogelijk de behaaglijkheid in het pand te verbeteren. Het pand is opgesplitst voor verschillend gebruik. Deze delen krijgen hun eigen installatie om ruimtes niet onnodig te hoeve verwarmen. De zoldervloer wordt geïsoleerd waardoor de zolderruimte een buffer vormt. Daar waar de vloerconstructie moet worden vervangen wordt gelijk isolatie aangebracht en waar mogelijk vloerverwarming opgenomen. Het droog houden van de kelder maakt het pand ook behaaglijker. In sommige wanden kan meer 20mm isolatie worden toegevoegd tussen de buitenmuur en het monumentale interieur. Zo kan het pand voor bewoning geschikt gemaakt worden zonder te grote invloed op de monumentwaarde.
Wij nodigen u uit om uw plannen voor verduurzaming van uw monument met het vakteam erfgoed te komen bespreken. Wij beantwoorden graag uw vragen.