Zoektocht naar het oudste pand van Dordrecht
In mei van dit jaar startten we ons onderzoek naar het oudste woonhuis van Dordrecht. Veel mensen denken dat dat 't Zeepaert is, maar inmiddels weten we al dat Voorstraat 144 net 3 jaar ouder is. Dit huis gaf aanleiding om verder te zoeken.
Korte video - We zijn op zoek naar het oudste woonhuis in Dordrecht.
Na 4 maanden onderzoek kennen we dat een huis dat nóg weer een paar jaar ouder is: Voorstraat 237, het pand op de hoek met de Grote Appelsteiger.
Dit huis heeft een Dordtse gevel die kort na 1612 gebouwd is. Ook de kapconstructie is toen gebouwd. Maar de begane grond en de eerste verdieping blijken ouder te zijn: die zijn maar liefst 534 jaar oud. Het hout daarvan is namelijk gekapt in 1486. Met vervoer over de Maas, een jaar wateren en drogen, zal het huis gebouwd zijn rond 1488-1490.
Zoals Voorstraat 237 bewijst, kan achter een jongere gevel een veel ouder pand schuilgaan. Of die gevel nu uit 1612, uit 1785 of 1946 is, er kan een (restant van) huis uit de 15e of zelfs 14e eeuw achter zitten, soms in de kelder, soms in de woonkamer en soms in de kapconstructie.
U kunt helpen bij de zoektocht
Wilt u weten of uw huis het oudste in Dordrecht is? Hoe oud de houtconstructies van uw huis zijn? Laat het ons weten, onze bouwhistoricus komt langs met haar boor.
Het onderzoek is gratis en u krijgt hiervoor een extra verhaal over uw huis. Daarnaast geeft zo'n hoge, middeleeuwse ouderdom natuurlijk extra cachet aan uw pand. Niet iedereen kan zeggen dat hij of zij 'in het oudste pand van Dordrecht woont'.
Onderzoek
Hoe gaat het nu in zijn werk? Hebt u een vermoeden? Neem dan contact met op met bouwhistoricus Christine Weijs. Dat kan via e-mail of telefoon: c.weijs@dordrecht.nl of 078-7704910 .
We komen langs voor een dendrochronologisch houtonderzoek: onderzoek naar de leeftijd van houtconstructies van balken en kappen. Met een speciale boor nemen we een houtmonster uit de balk of kap.
Dat houtmonster sturen we naar een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Zij zien aan de jaarringen van het hout in welk jaar de boom is geplant die is gebruikt voor de houtconstructie. Ook zien ze in welk jaar de boom is gekapt. En ze kunnen zien waar de boom gestaan heeft.
In de meeste gevallen zal de boom afkomstig zijn uit Nederland, België of Duitsland. Maar soms ook uit Frankrijk, Scandinavië en zelfs Polen.
Het gat in de houtconstructie heeft een doorsnee van ongeveer 2,5 centimeter. We dekken het af met een speciale houtstop met daarop de datum van het onderzoek en de initialen van de onderzoeker.
In 2021 hopen we de ontknoping te kunnen geven van 'het oudste pand van Dordrecht'. Dat doen we tegelijk met de uitgestelde feestelijkheden rondom Dordrecht 800 jaar stad.